Foto Ilija Veselica/alka.hr

Ruho i oprema alkara i alkarskog momka

Već od prvih početaka Alka nije bila samo natjecanje u kojem su se nadmetali junaci i pokazivali svoje viteške sposobnosti u jahanju i gađanju u mali obruč. Prije same Alke uz uvježbavanje gađanja priprema se i dotjeruje ruho i oprema.


Foto. Ilija Veselica/alka.hr

Svaki alkar oblači starinsku vitešku odoru koja se sastoji od čojane dolame i gaća (hlača), svilenog pasa, izvezene ječerme i košulje s majitama. Na glavi mu je kalpak od kunovine ukrašen čelenkom, bijelom perjanicom od ždralova perja, a na rukama bijele rukavice. O bedrima mu visi sablja, u ruci ima koplje, a na nogama crne kožne čizme s mamuzama.


Foto: Ilija Veselica/alka.hr

'Momci' su obučeni u starinsku narodnu nošnju. Kumparan je optočen crvenom vrpcom od svile, ječerma je ukrašena srebrnim tokama. Modre suknene gaće (hlače), bijeli krožet (prsluk) i bijela košulja dijelovi su odjeće alkarskih momaka, a na glavi im je 'saruk ahmedijom', zamotana crvena kapa ukrašena kitama, a za sam saruk zadjenuta kitica cvijeća. Oko pasa im je crveni pojas i kožna pripašnjača, srebrni pregač za streljivo. U pripašnjaču je zadjenut dugi handžar ili jatagan te dvije kubure. U ruci puška kremenjača naslonjena na lijevo rame. Na nogama lagani opanci, a u njima vezeni terluci.

 

Foto: (Ivo Cagalj/PIXSELL)
         
Za vrijeme trke alkara na konju do alke, na konju i alkaru se nalazi sva oprema i niti jedan komad opreme ne smije otpasti. Ukoliko se to ipak dogodi, a sam alkar to ne primijeti, uz dozvolu alkarskog vojvode može (a i ne mora) dobiti ponovno pravo trkati trku. Ako alkar primijeti da mu je otpao dio opreme dužan je protrkati trkalištem bez gađanja alke, to jest sa 'spuštenim kopljem'.

Ekipa HRT-a snimila je odijevanje alkara Alena Poljaka i alkarskog momka Josipa Vučića.